Een goede gezondheid start in de darmen

De darmen zijn een belangrijk onderdeel van ons spijsverteringskanaal. Samen met de mond, de keel, de slokdarm, de maag, de lever, de galblaas en de alvleesklier zorgen zij ervoor dat voedingsstoffen worden verwerkt in het lichaam. Voedingsstoffen die u eet, worden door het lichaam afgebroken, opgenomen, verwerkt en weer uitgescheiden. Door het opnemen van goede voedingsstoffen krijgt het lichaam energie om te bewegen, nieuwe cellen te bouwen en allerlei processen te starten. Het is belangrijk voor uw algemene gezondheid om een goede spijsvertering te hebben.

Hoe zijn onze darmen opgebouwd?

De darmen kunnen worden opgedeeld in drie delen; de dunne darm, de dikke darm en de endeldarm. Deze drie delen verschillen in opbouw en functie van elkaar. De dunne darm is het langst, met een lengte van wel 6 meter.

De dunne darm is ook weer op te delen in drie onderdelen, namelijk de twaalfvingerige darm, de nuchtere darm en de kronkeldarm. Hierna begint de dikke darm. Aan de dikke darm hangt een klein uitsteeksel, de blindedarm. Aan het einde van de dikke darm start het laatste deel van de darm, de endeldarm. Deze mondt uit in de anus, waaruit de resterende voedselresten het lichaam weer verlaten.

Hoe werkt de dunne darm?

Het hoofddoel van de dunne darm is om voedingsstoffen af te breken en op te nemen in het bloed. In de dunne darm bevinden zich kleine kliertjes die verteringsenzymen produceren. Deze enzymen zorgen ervoor dat voedsel wordt afgebroken in hele kleine stukjes. Doordat de dunne darm een dubbele spierlaag heeft, kneedt deze de verteringsenzymen in het eten.

Ook heeft de dunne darm veel uitstekende vouwen, die ook wel darmvlokken worden genoemd. Deze darmvlokken zorgen ervoor dat het oppervlak van de dunne darm groter is. Doordat de voedingsstoffen heel klein gemaakt zijn, kunnen ze via de darmwand worden opgenomen. Zo komen mineralen en voedingsstoffen in het bloed terecht.

Hoe werkt de dikke darm?

De dikke darm is anders opgebouwd dan de dunne darm. Ten eerste is de dikke darm veel korter, namelijk ongeveer 1 meter. Ook is de diameter van de dikke darm groter dan die van de dunne darm. De voedselbrij die vanuit de dunne darm in de dikke darm terecht komt, is bijna volledig onttrokken aan voedingsstoffen. De voedselbrij bevat wel nog veel vocht. In de dikke darm wordt het vocht uit de ontlasting gehaald. Hier kunnen soms ook problemen ontstaan zoals diarree en obstipatie. Bij diarree neemt de darm niet genoeg vocht uit de ontlasting op en wordt de ontlasting waterig. Bij obstipatie haalt de darm juist teveel vocht uit de ontlasting en wordt de voedselbrij hard en moeilijk om uit te persen.

Hoe werkt de endeldarm?

De endeldarm is het laatste stukje van de darmen. Dit stuk van de darm functioneert als opslag voor de ontlasting voordat het lichaam verlaat. Zodra de endeldarm vol zit, wordt er een seintje naar de hersenen gestuurd. Hierdoor weet het lichaam of het tijd is om naar de wc te gaan.

Wat hebben onze darmen nodig om goed te functioneren?

Een goed dieet is belangrijk voor de darmen. Vooral vezels zorgen voor een goede stoelgang. Vezels werken als een soort spons in de darmen, waarbij ze water opnemen. Als er veel vezels in ontlasting zit, wordt de voedselbrij soepel en zacht. Hierdoor kunnen klachten zoals obstipatie en diarree worden verholpen. In groente en fruit zitten veel vezels.  

Naast een gezond dieet is het natuurlijk ook belangrijk om veel te bewegen. Een actieve levensstijl zorgt ervoor dat de darmen ook bewegen, dit zorgt op zijn beurt weer voor een betere stuwing van de ontlasting in de darmen. Te veel stress en weinig slaap hebben een negatieve invloed op de gezondheid van de darmen.

Fiber crystal

Wat zijn Fiber Crystals?

Fiber Crystals bevatten extra vezels en enzymen. Voor mensen die in het dagelijks leven tekortkomen aan deze belangrijke voedingsstoffen, kunnen deze Crystals een oplossing bieden. Door de extra hoeveelheid enzymen die ze bevatten, kunnen voedingsstoffen makkelijker worden opgenomen. Bij klachten zoals diarree en obstipatie kunnen de extra vezels, ervoor zorgen dat het ontlastingspatroon weer herstelt.

Daarnaast verbeteren Fiber Crystals de peristaltiek. Doordat het voedsel beter wordt gekneed in de darm, wordt de opname van voedingsstoffen bevorderd. Fiber Crystals worden aangeboden door Biofitcity. Biofitcity is een bedrijf dat gespecialiseerd is in de natuurlijke gezondheidszorg en biedt naast producten ook gezondheidsadvies.

Probeer Fiber Crystals nu uit!

wij weten wat je nodig hebt

Weet je niet zeker of wij het juiste product voor je hebben?