Meer energie door het werken aan een zit/sta bureau

Vanuit de studiebanken naar een kantoorbaan: voor je het weet breng je je hele leven zittend door. Hoewel dit je misschien comfortabel in de oren klinkt, is zitten schadelijker voor de gezondheid dan gedacht. Het is dus de hoogste tijd dat we hier wat aan gaan veranderen. En wat is een betere manier dan onze werkplek anders in te richten? Op deze pagina lees je meer over de noodzaak en de voordelen van staand werken.

Waarom is langdurig zitten zo slecht voor onze gezondheid?

Het vergt best wat motivatie om meer te gaan staan en te wandelen en zo jouw levensstijl aan te passen. Een logische reden waarom zitten zo slecht voor ons is kan hierbij wellicht helpen:

Onze spieren zijn minder actief tijdens het zitten dan tijdens het staan. Vooral de beenspieren worden als het ware uitgeschakeld, terwijl dit juist de grootste spieren van het lichaam zijn. Wanneer deze minder worden gebruikt, zal de stofwisseling ook minder actief zijn. Onze spieren helpen namelijk bij het opnemen van suiker en vet dat zich in ons bloed bevindt.

Wanneer deze voedingsstoffen niet worden opgenomen, kunnen we hier ook geen energie uit halen en wordt het gezien als een overschot. Voedingsstoffen waar een overschot van is, wordt als vet opgeslagen in ons lichaam.

Meer energie door het werken aan een zit/sta bureau

De feiten op een rij: welke risico’s brengt langdurig zitten met zich mee?

Mensen die tussen de 8 en 11 uur per dag zitten hebben 15% meer kans om eerder te overlijden. Bij mensen die meer dan 11 uur per dag zitten, is deze kans zelfs met 40% verhoogd. Hiernaast lopen ‘overmatige zitters’ een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en op diabetes type 2.

Langdurig zitten geeft nog een aantal andere bijkomende klachten. Allereerst kun je rugpijn ervaren, wat vaak het gevolg is van een verkeerde houding. Wanneer de wervelkolom zich in een verkeerde houding bevindt en te weinig beweging krijgt, kunnen voedingsstoffen minder goed worden opgenomen.

Heb je moeite met helder denken? Dit kan veroorzaakt worden, doordat de toevoer van bloed en zuurstof naar je hersenen trager verloopt. Hiernaast kun je kampen met vermoeidheid en pijnlijke benen.

langdurig-zitten-slecht-voor-gezondheid

De oplossing: een actieve levensstijl door meer staan en wandelen

Sinds eind 2020 geeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor het eerst specifiek advies over zitten. Het advies is: “Beperk de hoeveelheid tijd die zittend wordt doorgebracht en vervang dit met meer fysieke activiteit.” Een goede richtlijn hierbij is om niet meer dan een half uur achter elkaar in een stoel te zitten. Is dit half uur voorbij, loop dan even een rondje en ga daarna weer verder met waar je mee bezig was.

Een aanvullende oplossing voor het zitprobleem is om je werkplek aan te passen. Een bureau waarvan je de hoogte eenvoudig aan kunt passen is de ideale oplossing. Het beste is natuurlijk om gedurende je hele werkdag staand te werken, maar deze verandering zult je niet van de één op de andere dag kunnen inbrengen.

Je lichaam zal moeten wennen aan het staan. Om deze reden is een zit/sta bureau dat eenvoudig van hoogte verandert kan worden de ideale oplossing!

Meer energie door het werken aan een zit/sta bureau

Naast een verminderde kans op hart- en vaatziekten, diabetes type 2, rugpijn, moeite met helder denken, vermoeidheid en pijnlijke benen, heeft staand werken grote voordelen voor je mentale gezondheid. Zo kun je minder last hebben van stress, somberheid, depressie en angst en zul je beter kunnen slapen. Al met al zal je energielevel mogelijk een boost krijgen!

Vanwege de vele voordelen raden wij bij Biofitcity aan om te werken aan een zit/sta bureau. We hebben het beste bureau voor je geselecteerd, welke wordt aangeraden door chiropractoren en makkelijk in hoogte verstelbaar is.

Ben je geïnteresseerd of heb je nog vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

wij weten wat je nodig hebt

Weet je niet zeker of wij het juiste product voor je hebben?