Minder kans op RSI met een ergonomische muis

Werkt u veel met herhalende bewegingen, heeft u weinig afwisseling in uw taken, of werkt u met een slechte houding? Er is dan een kans aanwezig dat Repetitive Strain Injury (RSI) zich bij u ontwikkelt.

RSI is een verzamelnaam voor klachten die voorkomen in de rug, nek, schouder, armen en handen en in veel beroepsgroepen voorkomt. Tegenwoordig wordt de term CANS (Complaints of the Arm, Neck and/or Shoulder) ook veel gebruikt voor dezelfde klachten.

In dit artikel krijgt u informatie over RSI en leest u hoe het werken met een ergonomische muis de kans op RSI doet afnemen.

Wat is RSI precies

RSI is een aandoening die al heel lang bestaat. Het ontstaat na langdurig repeterende bewegingen uit te oefenen. De beweging wordt telkens herhaald en hierdoor ontstaat er een spanning in de spieren. Dit zorgt ervoor dat u spier- en gewrichtsklachten kunt ontwikkelen. Vroeger kwam deze aandoening vooral voor bij musici, slagers, kassapersoneel en productiemedewerkers.

Tegenwoordig komt RSI vooral voor door het toegenomen aantal uren achter de laptop. De spieren in uw vingers, polsen, armen en in het schouder – en nekgebied raken dan belast. Deze repeterende bewegingen zorgen ervoor dat de bloedcirculatie in de spieren verstoord raakt en daardoor is er een lagere zuurstofopname in de betreffende spieren. Hierdoor kunnen de spieren verzuren en pijnklachten opleveren.

Meerdere aandoeningen vallen onder de term RSI

RSI is dus een verzamelnaam voor aandoeningen die voortkomen uit herhaalde bewegingen. U kunt denken aan aandoeningen als de tenniselleboog en het carpaletunnelsyndroom. Bij een tenniselleboog is er irritatie aan de spieren aan de buitenkant van uw elleboog. U ervaart dan pijn bij het maken van bewegingen met uw elleboog.

Bij het carpale tunnelsyndroom zijn de zenuwen bekneld aan de binnenzijde van de pols. De zenuwen lopen samen met pezen door een tunnel en deze tunnel kan te smal worden voor de zenuwen. U kunt dan minder kracht hebben in uw hand.

ergonomische muis helpt bij RSI klachten

Verschillende stadia van RSI

RSI ontstaat geleidelijk en het is daarom belangrijk om op tijd de symptomen te herkennen om onherstelbare schade te voorkomen. RSI begint met klachten die tijdens of net na uw werk voorkomen en weer verdwijnen na rust. In het tweede stadium verdwijnen de klachten niet na rust en heeft u ook last bij andere soort activiteiten dan uw werk. In dit stadium dient u professionele hulp in te schakelen.

In het laatste, en ernstigste, stadium verdwijnt de pijn niet, ook ’s nachts niet. Werken is niet meer mogelijk en zelfs bij de kleinste bewegingen ervaart u pijn.

Symptomen en risicofactoren van RSI

De symptomen die veel voorkomen bij RSI zijn tintelingen in uw vingers, een pijnlijke pols hebben, hoofdpijn, stijfheid of krachtverlies ervaren. Ook kan het voorkomen dat u spierkrampen rond de nek en schouders voelt of dat een lichaamsdeel koud of warm wordt.

De risicofactoren van RSI zijn het hebben van een slechte houding tijdens uw werk, of een werkplek die niet ergonomisch genoeg is. Daarnaast is het weinig afwisselen van uw werk of te weinig pauze nemen een risicofactor.

Hoe kan een ergonomische muis helpen bij RSI klachten?

Een van de risicofactoren van RSI is het hebben van een werkplek die niet ergonomisch genoeg is. Als u achter de laptop werkt, voert u veel dynamische en herhaalde bewegingen uit met de kleine spieren in de hand en pols.

Ook zorgt het voor een statische belasting op de nek- en schouderspieren. Hierdoor kan RSI ontstaan. Een ergonomische muis kan ervoor zorgen dat de kans op RSI wordt verminderd.

Een ergonomische muis zorgt ervoor dat u beweegt met uw hele arm, waardoor grotere spieren worden gebruikt in plaats van de kleine spieren in uw hand en pols. De muis is ontworpen om de natuurlijke plaatsing van de hand zoveel mogelijk in stand te houden.

Daarnaast neemt de spierspanning in de onderarm en schouder af door met de ergonomische muis te werken. Het is het aanschaffen dus zeker waard als u veel werkt achter uw beeldscherm.

De juiste hulpmiddelen met Biofitcity

Bij Biofitcity willen we u helpen door de beste natuurlijke gezondheidsproducten en adviezen aan te bieden, zodat u de beste beslissingen kunt nemen voor uw optimale gezondheid. Bij ons kunt u terecht voor het aanschaffen van bijvoorbeeld deze ergonomische muis, waarvan we weten dat deze de kans op RSI sterk verkleint.

wij weten wat je nodig hebt

Weet je niet zeker of wij het juiste product voor je hebben?