Voorkom of verminder RSI-klachten met een ergonomische muis

Maar liefst 45% van de Nederlandse bevolking besteed meer dan 6 uur per werkdag achter een beeldscherm. Door COVID-19 is dit percentage echter nog veel hoger geworden en lopen deze getallen op tot 89%. Doordat mensen zoveel tijd besteden achter een computer, neemt ook de kans op RSI-klachten flink toe. Een deel van de RSI-klachten kan echter voorkomen worden. Zo zorgt het gebruik van een goede computermuis er al voor dat de kans op RSI-klachten afneemt. Wij leggen u hier graag meer over uit.

Wat zijn RSI-klachten?

Onder RSI-klachten vallen alle klachten die voorkomen in de vingers, handen, polsen, ellebogen, armen, schouders, nek en bovenrug. RSI is een afkorting voor Repetitive Strain Injury. Deze afkorting is echter niet helemaal correct, doordat het lijkt alsof slechts repetitieve bewegingen tot de klachten kunnen leiden. Ook langdurige statische houdingen kunnen namelijk leiden tot RSI-klachten.

Er zijn veel verschillende ziektebeelden die onder RSI-klachten vallen. De meest bekende en voorkomende klachten zijn een muisarm, het carpaal tunnel syndroom, een tennisarm, frozen shoulder en pees- en slijmbeursontstekingen. Deze klachten kunnen binnen verscheidene beroepen voorkomen. Zo komen ze veelal voor onder bijvoorbeeld kappers, schilders en dus beeldschermwerkers. Hieronder vallen ook jongeren die vanwege hun studie veel achter hun computer zitten.

Hoe worden RSI-klachten veroorzaakt?

RSI-klachten komen veel voor onder bepaalde beroepsgroepen. Wat alle oorzaken echter gemeen hebben is dat spanning een belangrijke oorzaak is. Daarnaast spelen persoonlijke factoren een grote rol bij het ontstaan van de klachten. Hieronder vallen bijvoorbeeld te weinig afwisseling in uw werk, een te lange werkduur en een slechte houding door bijvoorbeeld een verkeerde afgestelde bureaustoel of het gebruik van een slechte computermuis.

De klachten ontstaan niet acuut, maar verergeren langzaam naarmate de tijd vordert. De klachten kunnen erg hardnekkig zijn, maar kunnen zeker verbeteren. Ook hier geldt echter: voorkomen is beter dan genezen. Het is dus belangrijk om vroeg na het ontstaan van de eerste symptomen actie te ondernemen.

RSI Symptomen

Wat zijn de symptomen van RSI-klachten?

Wanneer uw klachten al langer dan zes weken aanhouden, spreken we doorgaans van RSI-klachten. Het klachtenpatroon is erg uitgebreid, maar vaak geven mensen aan last te hebben van de volgende symptomen:

  • tintelingen in handen en vingers;
  • een doof gevoel in handen en armen;
  • pijn in handen, polsen, armen, schouders of nek;
  • hoofdpijn;
  • stijfheid in bovenrug, nek of armen;
  • krachtsverlies.

Deze klachten kunnen toenemen naarmate u langer in dezelfde houding blijft zitten of dezelfde beweging uitvoert en zijn het ergst na de tijd. Ook bij het kracht zetten of tijdens periodes van stress kunnen de klachten erger worden.

Een ergonomische muis

Een ergonomische muis is een computermuis die op een speciale manier is gevormd, waardoor de positie van hand, pols en arm zo veel mogelijk in een natuurlijke positie wordt gehouden. Hierdoor staat de arm in een minder gedraaide positie, met gevolg dat ook de schouder, nek en bovenrug worden ontlast van vermoeidheid, spanning en stijfheid. Op deze manier zorgt u actief voor een verminderde kans op RSI-klachten.

Ook voor mensen met al bestaande RSI-klachten kan een ergonomische muis uitkomst bieden. De muis zorgt er namelijk voor dat de spanning van uw hand, pols en arm wordt ontnomen, waardoor ook bestaande klachten verlicht kunnen worden.

De producten van Biofitcity

Bij ons vinden we het belangrijk om u constant de beste gezondheidszorg te leveren op een natuurlijke manier. Wij zijn van mening dat u met kleine aanpassingen in uw levensstijl gezondheidsklachten kunt voorkomen en verminderen. Wij bieden u daarom de beste producten en het beste advies aan om dit doel te kunnen bereiken. Heeft u vragen of wilt u advies ontvangen? Neem dan gerust contact met ons op!
wij weten wat je nodig hebt

Weet je niet zeker of wij het juiste product voor je hebben?