Voorkom rugklachten door een zit/sta bureau

Heeft u een baan waarbij u bijna de gehele dag stilzit op een stoel? De kans is erg groot dat u op den duur krijgt van rugklachten. De reden waarom veel mensen die langdurig zitten op het werken last krijgen van rugklachten en de wijze waarop u deze rugklachten met een zit/sta bureau kan voorkomen zullen in dit artikel worden uitgelegd. We kijken hiervoor allereerst naar de opbouw van de rug.

De rug is een opstapeling van allerlei ruggenwervels. Tussen al die ruggenwervels bevinden zich tussenwervelschijven. Daaromheen zitten weer allerlei spieren om de rug te kunnen bewegen. De rug is dus een erg complexe samenstelling van veel verschillende structuren. Er kunnen dan ook veel uiteenlopende klachten ontstaan in de rug. Een van de meest voorkomende onderliggende oorzaken voor het ontstaan van klachten aan de rug, is de langdurig zittende houding op werk.

Dit is precies de reden waarom zit/sta bureaus door onder andere chiropractoren worden aangeraden.

Hoe ontstaan rugklachten?

Overbelasting
Door een groot deel van uw werkdag door te brengen op een stoel, kan dit leiden tot het verzwakken van de rugspieren. Spieren die minder gebruikt worden, zullen zwakker worden. Net zoals spieren die getraind worden, juist sterker worden. Doordat de spieren verzwakt zijn, is de belastbaarheid van de rug lager. Hierdoor is de kans op het overbelasten van de rugspieren en het ontstaan van klachten door overbelasting erg groot.

Stress
U herkent het misschien wel. Het is een stressvolle werkdag* en u betrapt u zelf op het zitten in een gespannen houding. U heeft de schouders en nek opgetrokken en uw rug is licht gebold. Deze houding zorgt voor het aanspannen van spieren, waardoor pijn in de rug kan ontstaan.

Verkeerde houding
De zithouding is op zichzelf al belastend voor de rug. Wanneer u echter gedurende een lange tijd stilzit, komt het veel voor dat uw bekken langzaam naar achter kantelt. Hierdoor komt uw onderrug bol te staan. De spieren en gewrichten worden hierdoor extra belast en daardoor kan pijn ontstaan.

Wat is een zit/sta bureau precies?

Een zit/sta bureau is een bureau die op hoogte verstelbaar is. Het bureau kan op een eenvoudige manier van hoogte versteld worden. Het bureau kan zowel op zithoogte als op stahoogte gebruikt worden en is makkelijk verstelbaar. Het verstellen van het bureau gaat ofwel manueel ofwel elektrisch, afhankelijk van het type zit/sta bureau. De minimale en maximale hoogte van het bureau hangt af van uw lichaamslengte.
Sta Bureau

Waarom een zit/sta bureau kiezen?

Een zit/sta bureau zorgt ervoor dat uw zittende werkplek makkelijk verandert in een werkplek waarbij u staand kunt werken. Dit zorgt ervoor dat u af en toe van houding kunt veranderen, wat ervoor zorgt dat uw rug in mindere mate wordt belast. Ook zorgt staand werken dat de belastbaarheid van de rug hoger wordt door het versterken van de rugspieren in de staande houding. Hierdoor is de kans op het oplopen van overbelasting pijn in uw rug minder groot.

Naast de bovengenoemde voordelen, brengt een zit/sta bureau ook veel andere gezondheidsvoordelen met zich mee. Zitten tegenwoordig ook wel bekend als ‘het nieuwe roken’. De reden hiervoor is dat een inactieve levensstijl gerelateerd is aan en verhoogd risico op hart- en vaatziekten, overgewicht en diabetes type 2. Daarnaast is een fysiek inactieve levensstijl ook nadelig voor de mentale gezondheid.

Door tijdens uw werk meer te staan, kan dit bijdragen aan het verbeteren van de fysieke en mentale gezondheid en het verlagen van gezondheidsrisico’s. Ook zorgt een staande werkhouding voor het actiever worden van de hersenen. Hierdoor kan staand werken de productiviteit doen laten toenemen.

Wij hebben voor u het beste zit/sta bureau geselecteerd

Al met al brengt een zittende werkdag veel nadelen met zich mee. Een zit/sta bureau kan bijdragen aan een fysiek actievere werkdag en daarmee het verbeteren van de fysieke en mentale gezondheid en daarnaast kan het ook nog de productiviteit verhogen.

Bij Biofitcity bieden wij zit/sta bureaus aan met bijpassend advies over ons product. Onze producten zijn namelijk 100% goedgekeurd door ervaren chiropractoren! Bent u geïnteresseerd in een zit/sta bureau of wilt u meer informatie?

Neem gerust contact met ons op via de mail of vul het contactformulier in!

wij weten wat je nodig hebt

Weet je niet zeker of wij het juiste product voor je hebben?