Welke hulpmiddelen beveelt een chiropractor aan?

De kleinste veranderingen in het lichaam of de omgeving kunnen invloed hebben op het lichaam. Dit betekent dat een net iets andere houding kan zorgen voor grote pijnklachten in de rug. Gelukkig werkt het ook de andere kant op: slechts een kleine verandering kan ervoor zorgen dat de klachten verminderen, verdwijnen of zelfs voorkomen worden. In dit artikel kunt u lezen hoe een chiropractor hierover denkt en welke hulpmiddelen deze therapeut aanbeveelt.

Wat is het nut van medische hulpmiddelen?

Zoals hierboven is beschreven zijn er hulpmiddelen die bepaalde klachten kunnen verminderen. Dit werkt doordat het lichaam zich aanpast en compenseert wanneer er klachten zijn. Deze compensatie zorgt ervoor dat uw lichaam kan blijven functioneren, ondanks de klacht in uw lichaam.

Compensatie van het lichaam is dus nuttig, maar het kan voor extra klachten zorgen als dit te lang aanhoudt. Denk bijvoorbeeld aan schouderpijn bij het lopen met krukken of een stok. Het is daarom van belang dat het lichaam in balans blijft en niet te lang hoeft te compenseren. Hulpmiddelen kunnen hierbij helpen.

Ergonomisch hoofdkussen

Het eerste voorbeeld van een hulpmiddel dat de chiropractor aanbeveelt is een ergonomisch of orthopedisch hoofdkussen. Omdat we veel tijd per dag doorbrengen in bed is het belangrijk dat u goed ligt. Een te dik, te plat, te hard of te zacht kussen kan nek-, rug- en schouderklachten veroorzaken. Dit kan zorgen voor hoofdpijn. De voordelen van een goed kussen zijn een goede nachtrust, betere prestaties en een beter humeur.

Het doel van een ergonomisch hoofdkussen is het bevorderen van een juiste slaaphouding. Een juiste lighouding verkleint de kans op klachten in de ruggenwervels en de rug- en nekspieren, waardoor er geen compensatie nodig is in het lichaam. Het gebruik van een ergonomisch hoofdkussen vermijdt hierdoor dus ook mogelijke overbelasting.

ergonomisch hoofdkussen

Ergonomische muis

Een ander hulpmiddel dat een chiropractor aanbeveelt is een ergonomische muis. Bij het gebruik van een reguliere muis kunnen tijdens computerwerk klachten ontstaan in de arm, nek en schouder.

Een ergonomische muis is zo ontworpen dat uw hand bij het gebruik in een neutrale, rechtopstaande houding staat. Dit vermindert het draaien van de pols en de onderarm, waardoor klachten zoals stijfheid en zwakte in de arm verminderen.

Naast dat een ergonomische muis klachten in de pols en onderarm vermindert, wordt ook het risico op RSI (Repetitive Strain Injury) lager bij het gebruik van een ergonomische muis.

Anti-vermoeidheidsmat

Waar een ergonomische muis kan helpen bij computerberoepen, kan een anti-vermoeidheidsmat hulp bieden bij staande beroepen of andere staande taken. Lang stilstaan, tijdens bijvoorbeeld lopendebandwerk of de afwas, zorgt ervoor dat de doorbloeding in de spieren vermindert en dat de spieren sneller vermoeid raken.

Een anti-vermoeidheid mat is minder hard dan een vloer, waardoor er steeds kleine bewegingen gemaakt moeten worden om rechtop te kunnen blijven staan. Dit wordt opgevangen door het reflexsysteem.

Het voordeel van de microbewegingen in het reflexsysteem is dat de doorbloeding steeds gestimuleerd wordt. Hierdoor kunnen zuurstof en andere belangrijke stoffen bij de spieren blijven komen en ontstaat er minder vermoeidheid. Dit zorgt ervoor dat het lichaam niet zo veel hoeft te compenseren, waardoor bijvoorbeeld lage rugklachten verminderen of voorkomen kunnen worden.

Overige hulpmiddelen

In dit artikel is een aantal voorbeelden genoemd van hulpmiddelen die een chiropractor aanbeveelt, maar er zijn nog veel meer producten die kunnen bijdragen aan een betere gezondheid van het lichaam. Andere mogelijke hulpmiddelen zijn bijvoorbeeld een dikke yoga mat en een zit/sta bureau.

Heeft u vragen?

Heeft u vragen over een artikel op de website? Of denkt u eraan om een bepaald hulpmiddel aan te schaffen, maar twijfelt u of dit artikel wordt aanbevolen door een chiropractor? Neem dan gerust contact op. De experts bij Biofitcity kunnen u advies geven over de producten en al uw vragen beantwoorden.
wij weten wat je nodig hebt

Weet je niet zeker of wij het juiste product voor je hebben?